HomeNewsletterOpisyNowości wydawniczeRegulaminMój koszykO nasKontakt

kategorie:
Info:

PDF
ŁOWIECTWO arrow Postępowanie ze zwierzyną ubitą



Pokaż więcej zdjęć (9)
Pokaż więcej zdjęć (9)

Postępowanie ze zwierzyną ubitą


 

Cena: 44,10 zł (w tym 5 % VAT)



W książce przedstawiono zagadnienia dotyczące postępowania ze zwierzyną i jej transport po polowaniu. Podstawowa problematyka została zawarta w dwóch głównych rozdziałach, z których pierwszy dotyczy patroszenia, obielania i preparowania trofeów łowieckich - skór, poroży, czaszek i oręża, a drugi użytkowania dziczyzny (podstawowe zasady obrotu tuszami zwierzyny oraz użytkowanie dziczyzny w gospodarstwie domowym).
Książka zawiera 18 rysunków kreskowych i 59 ilustracji barwnych.
Barwne ilustracje przedstawiają krok po kroku sposób patroszenia i obielania zwierzyny ubitej (sarny, dzika, lisa, zająca i ptaków łownych) i preparowania trofeów łowieckich.
Książka ma objętość 72 str. w tym 32 str. wkładki barwnej. Posiada oprawę kartonową.

Autor:Andrzej Gembarzewski
Gustaw Matuszewski 
Wydawca:Wydawnictwo Świat
Format:B5
Objętość:72 str. w tym 32 str. wkładki barwnej
Oprawa:miękka

Spis treści:

Wstęp

I. Czynniki wpływające na jakość dziczyzny i trofeów

  1. Choroby zwierzyny jako czynnik ograniczający wartość dziczyzny i trofeów
  2. Wpływ sposobu ubicia i postępowania ze zwierzyną ubitą na jakość dziczyzny
  3. Inne czynniki wpływające na jakość trofeów

II. Postępowanie ze zwierzyną i jej transport po polowaniu

  1. Zasady obchodzenia się z upolowaną zwierzyną grubą
  2. Zasady obchodzenia się z upolowaną zwierzyną drobną

III. Preparowanie trofeów łowieckich

  1. Obielanie zwierzyny i konserwacja skór
    • Obielanie "na płasko"
    • Obielanie "metodą workową"
  2. Preparowanie poroży, czaszek i oręża
    • Preparowanie poroży i czaszek zwierzyny płowej
    • Preparowanie oręża zwierzyny czarnej

IV. Użytkowanie dziczyzny

  1. Podstawowe zasady obrotu tuszami zwierzyny
  2. Dziczyzna użytkowana w gospodarstwie domowym

Minisłownik pojęć z zakresu użytkowania dziczyzny

Literatura

Barwne zdjęcia przedstawiające patroszenie i obielanie zwierzyny oraz preparowanie trofeum jelenia








Zmieniony:
  (C) Wydawnictwo Świat Sp. z o.o.